Mierea incalzita este nu este toxica. Din ce in mai multe persoane cred cu tarie si exprima foarte vocal faptul ca mierea tratata termic devine toxica. Cum? Ce? De unde a unde a aparut asta? Cautand sursa am descoperit un interviu acordat gsp.ro de catre prof. Gheorghe Mencinicopschi in care afirma, printre altele, ca “in contact cu apa mai calda de 40 de grade, mierea devine toxica, isi schimba proprietatile”.
miere-incalzita
O putem folosi, dar dupa ce am asteptat putin sa se mai raceasca ceaiul”. Este posibil asa ceva, dupa ce ani in sir milioane de oameni din intreaga lume si-au indulcit ceaiul cu miere? Sa verificam cum ar putea ca unul dintre cele mai complexe alimente furnizate de natura si totodata cu atâtea calitati curative recunoscute sa se tranforme intr-o amenintare pentru sanatatea noastra.
“Ideea este ca prelucrarea termica distruge enzimele. Practic, de fiecare data când incalzim mierea enzimele se distrug ceea ce reduce foarte mult calitațile curative ale mierii. Mierea cruda și proaspata are proprietați antibacteriene și antifungice incredibile.” in plus, crește cantitatea de HMF, dar nu intr-atât incât sa fie toxica. Astfel, daca doriti ca toate calitatile mierii sa se regaseasca in ceaiul dumneavoastra, nu adaugati mierea decât daca temperatura acestuia nu depaseste 40 de grade Celsius.
Asadar, nu mierea, singura, ar avea un component care sa se tranforme intr-o otrava la cald ci zaharurile continute de miere, carne, pâine, ceapa, etc. pot deveni toxice la cald, dar in proportii mult mai reduse in cazul mierii decât in al celorlalte alimente. Concluzia este ca zi de zi ingurgitam cantitati rezonabile de HMF din fripturi, gratare, biscuiti, pâine alba sau prajita, bere, cafea, fructe deshidratate (inclusiv in sanatoasele mixuri de muesli). Mai putin din mierea incalzita intr-un ceai. E mierea toxica la cald? Nu. Punct.