Boli la matci si puiet

Boli la matci si puiet

Trantorirea – dezvoltarea din ouale depuse numai sau preponderent a trantorilor. Motivele acestui fenomen pot fi:

 - Neamperecherea matcii;

 - Imperecherea incompleta si ca urmare – rezerva redusa de sperma;

 - Imbolnavirea matcii – odata cu varsta se reduce cantitatea de sperma depozitata in spermoteca;

 - Boli ale organelor de reproducere si ale tractului digestiv (melanoza, atrofierea ovarelor, nosemoza, etc.)

Melanoza – este o boala infectioasa a matcii, insotite de intreruperea pontei. Matcile devin molatice, au miscari impiedicate, are loc innegrirea ovarelor si formarea unui dop de fecale. Boala apare in a doua jumatate a verii. Agentul patogen se gaseste pe plante si este adus de albine. Familiile atacate isi pierd matcile si devin trantorite.

O metoda precisa de tratare a bolii nu exista. In scopul prevenirii ei, se vor imbunatati conditiile de intretinere a albinelor, pentru iernare nu se va lasa mierea de mana.

Puietul racit – este o boala necontagioasa ce apare accidental. Se produce atunci cand exista un dezechilibru intre cantitatea de puiet si cantitatea de albine acoperitoare. Racirea puietului poate avea loc si ca urmare a manipularii incorecte a stupilor in special in lunile reci de primavara.

Pentru a impiedica racirea puietului se recomanda, in sezonul de primavara, restrangerea cuibului familiilor de albine la numarul fagurilor bine acoperiti de albine pentru a mentine in stupi temperatura corespunzatoare pentru cresterea puietului.

Intoxicatiile albinelor - reprezinta problema actuala cea mai grava a apiculturii. Intoxicatiile albinelor sunt determinate de contactul sau ingestia de substante organice sau anorganice, care afecteaza profund metabolismul celular si functiile vitale ale acestora si provoaca intoxicatii acute si cronice ce creeaza un teren de minima rezistenta in fata agresiilor agentilor infectiosi si parazitari.  

Clinic intoxicatiile acute se caracterizeaza prin:

- mortalitatea masiva si brusca in timp scurt a albinelor in interiorul familiilor si in afara lor, precum si reducerea efectivului prin moartea in camp a majoritatii albinelor culegatoare;

- moartea albinelor si puietului datorita polenului si nectarului contaminate cu substante toxice aduse de albinele culegatoare;

- pierderea repetata a albinelor culegatoare consecutiv folosirii repetate a pesticidelor in fitoprotectie.