Apilarnilul este un produs apicol obtinut din larve de trantor. Astfel, larvele constituie materia sa prima de baza. In fapt, apilarnilul este obtinut prin colectarea larvelor respective la varsta de sapte zile. Acest produs apicol are proprietati energizante, biotrofice, vitalizante si psihotonice, ajutand la refacerea sistemului imunitar.
Denumirea acestui produs apicol mai putin cunoscut de publicul larg a fost data de catre un roman. Asadar, in 1980, apicultorul Nicolae V. Iliesiu a creat denumirea folosind mai multe abrevieri, pentru provenienta APIcola, originea in Larvele de trantor si initialele numelui sau, N. Iliesiu.
De exemplu, in satele din zona Maramuresului, unde satenii foloseau larvele in mod traditional, extrasul din celulele de trantor au primit denumirea populara de „jintita“.
Producere, recoltare si depozitare apilarnil
In fiecare an, sezonul apicol este cuprins in perioada mai – iulie. Intr-o colonie de albine, numarul masculilor este de aproximativ 400 – 1.800 de trantori. Albinele tolereaza un numar limitat de trantori, in functie de nevoia de imperechere a matcilor pe cale naturala. In aceste conditii, cantitatea larvelor de trantor existenta nu depaseste, in medie, 8.000 intr-un sezon apicol.
Specialistii sustin ca, pentru cultura de apilarnil, importante sunt doar stadiile embrionar si larvar, pentru obtinerea unei productii utile. In plus, produsul obtinut din larve trebuie depozitat in recipiente din plastic, de capacitate mica, iar temperatura de stocare a apilarnilului trebuie sa fie cuprinsa intre -5 si -20 de grade Celsius.